Tips & Råd om våra Stengolv

Urval och läggning.

Få material slår ett äkta stengolv vad gäller hållbarhet och mångsidighet.

Dock är det viktigt att tänka på att sten är ett naturmaterial och som sådant ställer det krav på miljön där det läggs. Ett marmorgolv mår bäst när det inte utsätts för starka syror och kemikalier. Ett blankt granitgolv lämpar sig kanske inte på ytor där det kan bli halt, på grund av vatten och andra vätskor.

Man bör alltså tänka på var man vill lägga golvet och vilken typ av påfrestningar det kan utsättas för. Man bör även ha i åtanke att de flesta stengolv skiftar något mellan plattorna och att vissa med tiden kan få en patina. Detta är en del av charmen med ett riktigt stengolv.

 

Läggning av stengolv skiljer sig i stort inte från annan läggning av t.ex. keramiska plattor även om vissa stensorter ställer lite annorlunda krav.

Vi rekommenderar alltid att man anlitar en kvalificerad fackman med goda referenser. Vi hjälper naturligtvis gärna till med rekommendationer till duktiga plattsättare.

 

Vill ni läsa mer om sten och stenläggning rekommenderar vi att ni klickar på länken till höger, där hittar ni praktverket "Natursten Inomhus" från Sveriges Stenindustriförbund.

 

Skötsel och Underhåll.

De flesta naturstens- och terracottaplattor mår bäst om de förseglas efter installation. I vissa fall är det en fördel att försegla både före och efter fogning. Vi säljer produkter från välrenommerade Lithofin som har ett komplett program för allt inom försegling och skötsel av sten och oglaserat klinker. Fråga oss gärna vad som passar för just er sten.

 

Precis som med trägolv är det viktigt att inte använda fel produkter när man rengör natursten. Hett vatten, ph-neutral såpa eller speciella rengöringsmedel för sten skall alltid användas om man vill att stenen skall behålla skönhet år efter år.

Länkar

Här hittar ni nyttiga länkar om stengolv.

Stengolv Inomhus - så gott som allomfattande praktverk från Sveriges Stenindustriförbund.

Teknisk Information - Tips och råd om sten, kakel och klinker från vår tillverkare.